zaawansowane >>
Zaloguj się
FORUM

Wywiad z Alfem Svenssonem

Oficjalne informacje MindArk-u
AUTOR

Wysłany: 10 Lis 2009 15:12

Image

Jakkolwiek wyobrażaliście sobie ekipę FPC, założę się, że w niczym nie przypominało to Niego.

Image
Alf Svenson usiadł na krześle zaraz przy mnie. Ma na sobie koszule odsłaniającą tatuaże pokrywające Jego ramiona, sprawiając wrażenie normalnego, przyziemnego gościa, ale zarazem takiego, który dba o swój wygląd w sensie gwiazdy rocka.
Dekadę temu Alf pracował jako artysta w swoim studio tatuażu i spędził wiele czasu na tworzeniu muzyki zanim postanowił podążyć nową ścieżką w trójwymiarowym modelowaniu (3D modeling). Niektórzy z Was moga nawet znać część jego pracy spoza Entropii: Jest znany jako były gitarzysta w szweckich grupach metalowych takich jak “At The Gates”, “Grotesque” czy “Oxiplegatz”.

Trudne czasy

Utalentowany mieszkaniec Gethengurg ma długa historię w różnorodnych formach sztuki. Możecie zobaczyć część jeo prac na Jego starej stronie internetowej ArtNoir.se – aczkolwiek na dzień dzisiejszy jako Dyrektor Artystyczny w First Planet Calypso poświecił się udoskonalaniu I upiększaniu Calypso dla nas wszystkich.
Jak wszyscy w FPC, Alf ma pełne ręce roboty. Konwersja na silnik CryENGINE2™ była wszystkim oprócz bezbolesnej i łatwej, a wciąż pozostaje wiele do zrobienia. Na dodatek, Alf pomaga również Creative Kingdom przy tworzeniu ich Planet Cyrene.

Alf: Właściwie to jest mnie wszędzie pełno. Oficjalnie pracuję dla FPC, aczkolwiek poświęcam również trochę czasu MindArk i Cyrene pomagając im. Nowy silnik nie jest tak naprawdę stworzony pod gry MMO I process konwersji był wrzodem na tyłku. Płakałem w poduszkę przed snem.

Alf śmieje się i żartuje. A może wcale nie?

Alf: A tak na poważnie to były wzloty I upadki. Było wiele problemów. Duże części kodu musiały być napisane od nowa aby działały, więc naturalnie sprawy programistów miały pierwszeństwo. Graficy byli na drugim planie. Po stronie graficznej mamy obecnie bardzo mały zespół. Normalnie MMO ma od 50-100 grafików, a my 4 do 5. Wciąż jesteśmy małą firmą, więc mam nadzieję, że gracze jakoś z name wyrzymują. Jak tylko będziemy mieli środki to zesół zostanie rozszerzony.

Bugi są niekończącą się opowieścią jak przychodzi do konstruowania tak obszernego świata jak Calypso. Niektóre z nich są śmieszne, niektóre już nie. Frustracja z powodu Bug’ów nie jest zarezerwowana wyłącznie dla strony użytkownika, ona również dotyka developerów.

Alf: Był taki śmieszny Bug, który ktoś sfilmował i umieścił. Chodzi o ten z szalonym ramieniem (crazy arm). To wcale nie wyglądało jak ramie lecz bardziej jak zniekształcony, wielki członek jakiegoś gościa!

Możecie zobaczyć ten filmik tutaj.

Alf: To naprawdę zabiło mi ćwieka I drapałem się po głowie zastanawiając co u diabła się działo. Ale już nie było tak śmieszne jak musieliśmy to naprawić.

Zmiany sentymentalne

Biorąc pod uwagę to, iż Alf żyje z Calypso od prawie 10 lat, musiał pozbyć się części swojej pracy podczas dużej zmiany. Za niektórymi z jego projektów tęskni cała społeczność, takimi jak choćby Minopolis.

Alf: To ja stworzyłem Minopolis, więc mam nadzieję, że uda nam się je przywrócić. To było jedno z tych miejsc, które miało swój unikalny urowk, wiesz? Potrzebujemy więcej takich. Image

W chwili obecnej głównym celem jest sprawienie by wszystko działało poprawnie, lecz miasta i ich klimat są bliskie sercu Alfa.

Alf: W przyszłości mam zamiar zrealizować swoją wizję, w której każde miasto ma swój specyficzny styl, tak żebyś wiedział gdzie jesteś po kilku spojrzeniach wokół siebie. Ale to w przyszłości. Port Atlantis potrzebował zmiany jako pierwszy ponieważ jest to miasto, w którym zaczynają przygode nowi gracze. Teraz jest bardziej Sci-Fi z tymi szklanymi pomostami. Stare Calypso miało za dużo betonu I kurzu.

Alf i jego zespół planują przerobić wiele z tego co widzicie dzisiaj na Calypso.

Alf: Na przykład wciąż są miejsca ze starymi drzewami, które mają bardzo małą liczbę polygon’ów, które zostały stworzone dla starszych wersji lata temu. Jak będziemy mieli czas to zatrzymamy stare drzewa jako concept art i poprawimy je używając narzędzi, które mamy dostepne obecnie.
Jednak niektóre nowe element będą dostępne już wkrótce.

The Brontoflex, zwycięzca konkursu “Create a Critter” (Stwórz Potworka) stworzony przez Apsara Sofia Rozenkreutz zostanie wprowadzony już niebawem, jak informuje Alf.

Alf: Mamy człowieka, który nad nim właśnie pracuje. To naprawdę fajny stwór. Byłem zdumiony liczbą zgłoszeń jakie napłynęły do tego konkursu. Było dosłownie setki zgłoszeń, z których wiele było wysokiej jakości. Ja głównie patrzyłem na grafikę, w chwili gdy reszta sprawdzała I dyskutowała o statystykach. Myślę, że wprowadzimy go jescze w listopadzie.

Modyfikacje postaci

Jednym z głównych tematów dyskusji społeczności jest wygląd postaci, często określany jako “Barbie”. To również drażni Alfa Svensson’a. Na szczęście wyjawił kilka dobrych nowinek.

Alf: Cały system tworzenia postaci przejdzie potężne modyfikacje, z poprawą całego ciała. tak naprawdę to będzie już niebawem jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem. Wygląd bedzie bardziej realistyczny i z większą różnorodnością. Będziecie mieli duże spectrum wyboru, aby wyglądać jak przeciętny Kowalski lub jak Incredible Hulk. Pierwszy pod scalpel pójdzie plastikowy hełm, który ma niby być włosami.

Jak tylko zaczynany jest temat estetyki to pojawiają się ludzie, którzy uważają to za rzecz zbędną. Jak ważna jest estetyka tak na prawdę dla takiej gry jak Planet Calypso?

Alf: Dla mnie jako artysty i grafika, estetyka jest tym co się liczy najbardziej. Aczkolwiek jest to temat nieustannych negocjacji z programistami. Oni mogą widzieć AI potworka w momencie gdy ja widzę jego zewnętrzny wygląd. Uważam jednak, że powinien tu być kompromis, aby otrzymać najlepszy możliwy efekt dla nas wszystkich.

Alf: Estetyka jest również konieczna kiedy przychodzi do porównania nas z innymi grami MMO na rynku. Implementacja CryENGINE2™ była wielkim krokiem. Teraz musimy się uporać ze starą zawartością, aby całkowicie wykorzystać możliwości jakie nam daje przy tworzeniu nowej.
Image

Gorące podziękowania dla Silicon Skam Chip za wywiad.
Image

Image
Image
JohnnyBravo
Strong

Awatar użytkownika

Dołączenie: 19 Mar 2009 17:18
Miejscowość: Nowy Sącz
Punkty: 1502
Nazwa Avatara: Johnny JB Bravo
Society: www.EntropiaForum.pl
Nr GG: 820717

Wysłany: 10 Lis 2009 17:00

Czeka nas znowu sporo zmian. Także nie ma cos się przyzwyczajać. Ciekawi mnie jakie dmg będzie zadawał brontoflex :) i co będzie z niego leciało! :lol:
Efreet
Soldier

Awatar użytkownika

Dołączenie: 10 Kwi 2009 07:17
Miejscowość: Bolesławiec
Punkty: 286
Nazwa Avatara: efreet efreet efreet
Nr GG: 1814846

Wysłany: 10 Lis 2009 17:34

Z ciekawszych informacji to zdecydowanie ten nowy mob i to jeszcze w tym miesiącu?

Image
GandalfSzary
Strong

Awatar użytkownika

Dołączenie: 10 Maj 2009 23:54
Punkty: 1062
Nazwa Avatara: Gandalf GandalfSzary Szary
Nr GG: 380195

Wysłany: 10 Lis 2009 18:45

Brontoflex będzie pewnie mobem takim jak eomon tylko że będzie dostepny przez cały rok a nie tylko w trakcie wielkich migracji :). A z rysunku jaki dała Sofia wynika że jest roślinożerny więc nie powinien być agresywny :D, ale i tak pewnie solo nie dam mu rady. Wiec Efreet jak będziesz się na nie wybierał i potrzebował fapera to daj znać :lol:

Image
Image
Konto utworzone : 2006-02-04
Fabik
Soldier

Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Maj 2009 18:34
Punkty: 580
Nazwa Avatara: Squall Fabik Lionheart
Society: www.entropiaforum.pl

Wysłany: 10 Lis 2009 21:00

Ale powiem Wam szczerze, że jak zobaczyłem fotki gościa jak mi wczoraj materiał na maila Skam przysłała to zwariowałem :) W życiu bym nie przypuszczał, że dla FPC pracuje gość, który miał swoje studio tatuażu, jest cały nimi pokryty, grał w kapelach metalowych i do tego jest taki wielki he he he...

Image
Image
JohnnyBravo
Strong

Awatar użytkownika

Dołączenie: 19 Mar 2009 17:18
Miejscowość: Nowy Sącz
Punkty: 1502
Nazwa Avatara: Johnny JB Bravo
Nr GG: 820717

Powróć do MindArk - Nowości, aktualizacje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Strona głównaZespółUsuń cookies utworzone przez forum • Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)