zaawansowane >>
Zaloguj się
FORUM

Gold Karta

Pomoc techniczna z EU, wszelkie problemy z klientem oraz grą
AUTOR

Wysłany: 05 Lut 2012 09:52

Cześć i czołgiem

mam pytanie, próbowałem się zalogować na konto i patrze, mój czytnik karty/karta jest kaput - zero obrazu na wyświetlaczu - wiem ,że wypadałoby się ją podmienić, ale nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać, nie mogąc wysłać ticketa do supportu(trzeba mieć...key ,żeby się zalogować, cokolwiek zrobić) - zna ktoś procedure?

"Nadzieja jest jak marchew, którą zawieszono koniowi ,żeby zmusić go do cięższej harówki".
Raistlin Majere "Dragonlance"
Ariakan
Site Admin

Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Maj 2009 18:43
Miejscowość: Warszawa
Punkty: 696
Nazwa Avatara: Tomek Strix Strix
Society: www.EntropiaForum.pl
Nr GG: 3873087

Wysłany: 05 Lut 2012 10:12

polecam wizytę u zegarmistrza i zakup nowej baterii

Krocząc w stronę światła zagłębiłem się w ciemnościach....
Semaj
Strong

Awatar użytkownika

Dołączenie: 13 Sty 2010 11:10
Punkty: 1062
Nazwa Avatara: Semaj Semaj Sukinkot
Society: www.entropiaforum.pl

Wysłany: 05 Lut 2012 17:42

jaja se robisz czy serio ? :)

"Nadzieja jest jak marchew, którą zawieszono koniowi ,żeby zmusić go do cięższej harówki".
Raistlin Majere "Dragonlance"
Ariakan
Site Admin

Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Maj 2009 18:43
Punkty: 696
Nazwa Avatara: Tomek Strix Strix
Nr GG: 3873087

Wysłany: 05 Lut 2012 18:00

seRIO SERIO najczęściej wystarczy wymienic baterie w czytniku

Semaj
Strong

Awatar użytkownika

Wysłany: 05 Lut 2012 21:21

skoro po paru wsuwach nic sie nie wyswietla, to ewidentnie bateria - ja u siebie tez juz wymienialem

jesli nie, to musisz wyslac supp do MA ze Ci nie dziala karta - dezaktywuja ci starą i przyslą nową - oczywiscie, nie za darmo ;)

Turek
Soldier

Awatar użytkownika

Dołączenie: 13 Maj 2009 09:16
Punkty: 558
Nazwa Avatara: Zlotko
Nr GG: 131166

Wysłany: 06 Lut 2012 08:50

Witam,
Semaj napisał(a):polecam wizytę u zegarmistrza i zakup nowej baterii

Ariakan napisał(a):jaja se robisz czy serio ? :)

..a co Ty myślisz, że to wsuwanie karty powoduje impuls elektryczny, który zasila układ by odczytać kod z karty? :P

W czytniku są dwie baterie CR2032 o napięciu 3V każda (nie inna niż ta która zainstalowana jest na każdej płycie głównej w celu podtrzymywania ustawień biosu i zegara). Wystarczy kupić ów baterie w byle sklepie, odkręcić 4 śrubeczki w czytniku używając do tego celu śrubokręta precyzyjnego krzyżakowego i po przez wysuwanie stare baterie usunąć, następnie zaimplementować nowe sztuki w sposób odwrotny do wysuwania czyli najprościej mówiąc wsunąć je w miejsce starych baterii :) żadna filozofia aby się kimś wyręczać :shock: :D :twisted: :roll: :lol: LUDZIE LITOŚCI!!! XXIw. a Wy nie wiecie podstawowych rzeczy :D to nie magia :) trochę techniki - ja np. byłbym chory jakbym do takiego czytnika nie zajrzał - wszystko rozkręcam zanim zacznę używać 8-)

Turek@ Każdy gracz który dostał lub zakupił zestaw Gold Card ma prawo i zarazem możliwość wymiany całego zestawu raz w roku ZA DARMO! (bez podawania przyczyny w sumie, karta lub czytnik może funkcjonować prawidłowo a my mimo wszystko możemy poprosić o nowy zestaw GC, opisane jest wszystko w regulaminie, w odpowiednim dziale). Najpierw trzeba napisać support, że karta źle działa lub w ogóle nie funkcjonuje (lub cokolwiek innego) wtedy w zależności od sytuacji MA przysyła nową kartę z instrukcją co należny zrobić by przejść na nową kartę. Najczęściej jest tak, że trzeba wygenerować 2 kody z nowej karty i przesłać je do suppa - wtedy obsługa zsynchronizuje system z nową kartą - więc wystarczy poczekć na odpowiedź z suppa, że już można się logować nową kartą. W żadnym wypadku nie prosić supportu o wyłączenie starej karty!!!!!
XII
Watcher

Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Cze 2010 13:02
Punkty: 142

Wysłany: 06 Lut 2012 10:46

XII napisał(a):Turek@ Każdy gracz który dostał lub zakupił zestaw Gold Card ma prawo i zarazem możliwość wymiany całego zestawu raz w roku ZA DARMO! (bez podawania przyczyny w sumie, karta lub czytnik może funkcjonować prawidłowo a my mimo wszystko możemy poprosić o nowy zestaw GC, opisane jest wszystko w regulaminie, w odpowiednim dziale). Najpierw trzeba napisać support, że karta źle działa lub w ogóle nie funkcjonuje (lub cokolwiek innego) wtedy w zależności od sytuacji MA przysyła nową kartę z instrukcją co należny zrobić by przejść na nową kartę. Najczęściej jest tak, że trzeba wygenerować 2 kody z nowej karty i przesłać je do suppa - wtedy obsługa zsynchronizuje system z nową kartą - więc wystarczy poczekć na odpowiedź z suppa, że już można się logować nową kartą. W żadnym wypadku nie prosić supportu o wyłączenie starej karty!!!!!

Super tego akurat to i ja nei wiedziałem byłem pewny że za next one sie płaci :)

Semaj
Strong

Awatar użytkownika

Wysłany: 06 Lut 2012 11:22

To nie koniecznie bateria, może być brak styku. Ja na przykład niejednokrotnie miałem, że musiałem dociskać do wyświetlacza. A do zegarmistrza też bym nie chodził. Ta samą baterię na allegro kupisz 10 razy taniej :) Sam się zaopatrzyłem w tuzin :)

Image
GandalfSzary
Strong

Awatar użytkownika

Dołączenie: 10 Maj 2009 23:54
Punkty: 1544
Nazwa Avatara: Gandalf GandalfSzary Szary
Nr GG: 380195

Wysłany: 06 Lut 2012 12:18

Tak Gandalf - może to być wina styków... W czytniku są styki które mają za zadanie nawiązać połączenie ze stykami kary ;) one pod wpływem wsuwania i wysuwania karty najnormalniej się wycierają - z czasem może ich "zabraknąć" co spowoduje niedostateczny docisk do styków karty, a tym samym do połączenia zbyt oporowego by mógł przejść impuls elektryczny o nominalnych wartościach ;)
Dodatkowo czytnik posiada mechanizm wyzwalający tj. załączający całą elektronikę czytnika w czasie kiedy dosuniemy do końca w czytnik kartę. Składa się on z przełącznika mono-stabilnego - czasami ten mikro przełącznik może się zużyć lub zanieczyścić - czego następstwem może być "milczenie" czytnika.

Wyjaśniając powyższe.. Po włożeniu karty w czytnik, kiedy wszystkie styki znajdują się w odpowiednim miejscu załączana jest elektronika poprzez przyciśnięcie mikrostyka końcówką karty. Jeśli z powyższych rzeczy któraś zawiedzie to mamy albo komunikat na wyświetlaczu "ERROR 72" lub "CIEMNOŚĆ" ;)

Zdrów!
XII
Watcher

Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Cze 2010 13:02
Punkty: 142

Wysłany: 06 Lut 2012 19:16

Mutak, tyś fachowiec - elektronik :D Dzięki za informacje, napewno się przydadzą:) Jeżeli GC popsuje się na dobre, czy to oznacza przerwę od gry na czas dostarczenia przez MA nowej karty?
Lukas
Watcher

Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Lip 2011 12:06
Punkty: 156
Nazwa Avatara: Lukas Luczko Tada

Następna

Powróć do Pomoc techniczna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Strona głównaZespółUsuń cookies utworzone przez forum • Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)